joi, 4 februarie 2010

Sfânta Brighita din Irlanda



Cinstită pe 1 februarie

Sfânta Brighita, "Maria din Gael", s-a născut în jurul anului 450 în Faughart, la două mile de Dundalk în Comitatul Louth. Potrivit Tradiţiei, tatăl ei a fost un păgân pe nume Dubthach, iar mama ei era Brocessa( Broiseach), una din slugile lui.

Încă de când era copil, ea era cunoscută pentru mila ei faţă de săraci. Ea dădea săracilor mâncare, haine şi chiar lucrurile tatălui ei. Într-o zi el a dus-o pe Brighita la curtea regelui, lăsându-o afară să-l aştepte. El i-a cerut regelui s-o cumpere pe fiica sa, pentru că datorită milosteniei ei îi era greu să o mai ţină. Regele a cerut să vadă fata, de aceea Dubthach l-a condus afară. Ei au sosit în momentul în care ea dădea unui cerşetor sabia tatălui ei. Această sabie i-a fost dată lui Dubthach de către rege, care a spus, "Nu pot cumpăra o fată care ne sărăceşte."

Sfânta Brighita a primit tunderea monahală din mâinile Sf Mael din Ardagh( 6 februarie). Curând după aceasta, ea a înfiinţat o mănăstire pe pământul dăruit ei de Regele de Leinster. Pământul a fost numit Cill Dara( Kildare), sau "biserica din stejar". Acesta era începutul monahismului cenobitic de călugăriţe din Irlanda.

Minunile făcute de Sf Brighita sunt foarte numeroase pentru a le relata aici, dar poate o povestire este suficientă. Într-o seară sfânta stareţă stătea împreună cu maica oarbă Dara. De la apus până la răsărit au vorbit despre bucuriile Împărăţiei Cerurilor şi de dragul lui Hristos, au pierdut acest timp. Sf Brighita a fost impresionată de frumuseţea pământului şi a cerului în lumina dimmineţii. Realizând că maica Dara nu putea vedea această frumuseţe, s-a întristat. Apoi s-a rugat şi a făcut semnul sfintei Cruci peste ochii Darei. Brusc, ochii orbi ai maicii s-au deschis şi ea a văzut soarele la răsărit şi copacii şi florile strălucind de rouă. Ea a privit un timp, apoi s-a întors spre Sf Brighita şi a spus, "Închide-mi iarăşi ochii, dragă Maică, dacă lumea este văzută cu ochii, atunci Dumnezeu este văzut mai puţin clar de către suflet." Sf Brighita s-a rugat iarăşi, iar Dara a orbit iar.

Sf Brighita a adormit în Domnul la anul 523 după ce a primit Sfânta Împărtăşanie de la Sf Ninnidh din Inismacsaint( 18 ianuarie). Ea a fost îngropată la Kildare, dar moaştele sale au fost aduse la Downpatrick în timpul invaziei vikingilor. Se crede că a fost îngropată în acelaşi mormânt cu Sf Patrick( 17 martie) şi cu Sf Columba din Iona( 9 iunie).

Mai târziu în secolul al XIII-lea, capul său a fost adus în Portugalia de către trei cavaleri irlandezi în drumul lor spre luptă în Sfânta Ţară. Ei au lăsat sfintele moaşte în biserica parohială din Lumiar, la trei mile de Lisabona. Părţi din moaşte au fost aduse înapoi în Irlanda în 1929 şi puse într-o nouă biserică a Sf Brighita din Dublin.

Moaştele Sf Brighita din Irlanda au fost distruse în secolul al XVI-lea de către Lordul Grey din timpul domniei lui Henry VIII.

Tradiţia de a face cruci ale Sf Brighita din trestii şi de a le agăţa în casă este încă urmată în Irlanda, unde evlavia faţă de sfântă este încă puternică. Ea este de asemenea cinstită în nordul Italiei, al Franţei şi al Ţării Galilor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu