miercuri, 3 februarie 2010

Sfânta Muceniţă Filoteea Monahia

Cinstită pe 19 februarie

Sfânta Muceniţă Filoteea Monahia s-a născut la Atena în 1522. Părinţii ei, Syriga şi Angelos Benizelos, erau renumiţi nu doar pentru distincţie şi bogăţie, cât şi pentru credinţa lor adâncă. Adesea milostiva Syriga se ruga Prea Sfintei Născătoare de Dumnezeu pentru a avea un copil. Rugăciunile ei fierbinţi au fost auzite, şi li s-a născut o fiică. Ei i-au dat numele Revoula.

Părinţii şi-au crescut fiica în adâncă evlavie şi dreaptă credinţă, iar când ea a împlinit doisprezece ani au căsătorit-o. Soţul ei a ajuns să fie un bărbat neevlavios şi crud, care adesea îşi bătea şi chinuia soţia. Revoula îndura cu răbdare abuzul şi se ruga lui Dumnezeu, ca să-l aducă pe soţul ei în simţiri.

După trei ani soţul Revoulei a murit, iar ea a început să se nevoiască în post şi rugăciune. Sfânta a construit o mănăstire de maici în numele Sfântului Apostol Andrei cel Întâi Chemat( 30 noiebmrie şi 30 iunie). Când mănăstirea a fost terminată, sfânta a fost prima care a primit tunderea monahală, cu numele Filoteea.

În acest timp Grecia suferea sub jugul turcesc şi mulţi atenieni au fost făcuţi robi de turcii cuceritori. Sf Filoteea a folosit toate mijloacele sale pentru a-şi elibera surorile mănăstirii, răscumpărând multe din ele prin slujire. Odată, patru femei au fugit de la stăpânii lor turci, care le-a cerut să se lepede de credinţa lor, şi s-au refugiat în mănăstirea Sf Filoteea.

Turcii, aflând unde au fugit femeile eline, au năvălit în chilia sfintei şi au luat-o. Au dus-o la guvernator, care a aruncat-o pe sfântă în temniţă. Dimineaţa, s-a adunat o mulţime de turci şi au scos-o afară din închisoare. Guvernatorul i-a spus că dacă nu se leapădă de Hristos, va fi tăiată în bucăţi.

Când Sf Filoteea era pregătită sa accepte cununa muceniciei, s-a adunat o mulţime de creştini din mila lui Dumnezeu. Ei au împăcat judecătorii şi au eliberat-o pe sfântă. Întorcându-se la mănăstirea sa, Sf Filoteea îşi continua postul, rugăciunea şi privegherea, pentru care a primit darul facerii de minuni. În Patesia, o suburbie a Atenei, a construit o nouă mănăstire, unde se nevoia în ascetism cu celelalte surori.

În timpul privegherii pentru Sf Dionisie Aeropagitul( 3 octombrie), turcii au prins-o pe Sf Filoteea şi au chinuit-o. În cele din urmă, au aruncat-o pe pământ jumătate moartă. Surorile au adus-o cu multe lacrimi, curgându-i sângele, la Kalogreza, unde a murit pe 19 februarie 1589. Puţin după, moaştele Sfintei Muceniţe Filoteea Monahia au fost aduse în Catedrala din Atena.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu