sâmbătă, 28 noiembrie 2009

Sfânta Ana-cinstită pe 28 noiembrie

Sfânta Ana
Cinstită pe 28 noiembrie

Sfânta Ana a fost o femeie nobilă care şi-a vândut toate avuţiile şi a împărţit banii săracilor. Ea a primit tunderea monahală de la Sf Ştefan cel Nou când acesta trăia pe Muntele Auxenţius din Bitinia. El a trimis-o să vieţuiască în mănăstirea de maici numită Trichinarion( Comunitatea purtătoarelor de cămăşi aspre din păr de cal).

Iconoclaştii au încercat să-l întoarcă pe Sf Ştefan de la cinstirea sfintelor icoane, prin linguşire, mituire şi ameninţare, dar toate eforturile lor n-au fost de folos. Apoi ei l-au acuzat că a vizitat Mănăstirea Trichinarion noaptea şi că a căzut în păcat cu monahia Ana. Cu toate că ucenica sa a mărturisit împotriva ei( pentru că i se promisese libertatea şi căsătoria cu un nobil dacă va face acest lucru), Sf Ana a respins fiecare acuzaţie.

Soldaţii împăratului au venit la mănăstire şi au prins-o pe Sf Ana şi au adus-o înaintea lui, dar ea a refuzat să mintă cu privire la Sf Ştefan. De aceea Împăratul Constantin a aruncat-o într-o temniţă în Constantinopol.

În dimineaţa următoare împăratul a şezut în clădirea publică cu o mulţime adunată şi a adus-o pe Sf Ana în faţa sa. Deşi ea insista că atât ea cât şi Sf Ştefan erau nevinovaţi, împăratul a dezbrăcat-o în faţa tuturor. În timpul interogării ei, ea tăcea. Între timp, ucenica sa a jurat strâmb că Sf Ştefan a păcătuit cu stareţa sa.

Înfuriat pe refuzul ei de a vorbi, împăratul a întins-o pe Sf Ana la pământ, unde soldaţii au bătut-o cu vergi. În timpul acestui chin, ea a spus, “Niciodată nu am păcătuit cu Ştefan. Doamne miluieşte-mă.” Soldaţii au continuat s-o bată până ce ea era aproape moartă.

Împăratul s-a întors la palatul său, lăsând poruncă ca Sf Ana să fie închisă în una din mănăstirile părăsite din oraş. Acolo ea a mers la Domnul, primind de la El două cununi a fecioriei şi a muceniciei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu