luni, 30 noiembrie 2009

Sfântul Mucenic Gemellus din Paflagonia

-10 decembrie-

Sfântul Mucenic Gemellus din Paflagonia a fost supus la chinuri groaznice pentru mărturisirea sa de credinţă de către împăratul Iulian Apostatul( 361-363) în oraşul Ancyra( Galatia). I s-a pus o centură de fier înroşit în jurul taliei. Apoi a fost orânduit să-l însoţească pe neevlaviosul Iulian în călătoria sa. Când au ajuns la Edesa în Mesopotamia, el a fost întins pe pământ şi i s-au străpuns tălpile cu ţepuşe de lemn. Apoi a fost atârnat de un pilon şi chinuit.
Răbdând chinurile, sfântul a continuat să-l înfrunte pe împărat. După ce a fost supus la şi mai multe chinuri îngrozitoare, l-au lăsat să plece. Încă putea să meargă şi să vorbească, de aceea a mers în drumul său până ce a întâlnit un preot. El l-a rugat pe preot să-l boteze, iar când el a ieşit din apă, toate rănile sale i s-au vindecat.
Aflând de această minune, Iulian a poruncit ca Sf Gemellus să fie răstingnit. Viteazul atlet al lui Hristos şi-a dat sufletul Domnului, iar trupul său a fost în secret coborât de pe cruce şi îngropat de creştini.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu