duminică, 29 noiembrie 2009

Sfântul Sfinţit Mucenic Teodor, Episcopul Alexandriei


-3 decembrie-

Sfântul Sfinţit Mucenic Teodor, Episcopul Alexandriei, s-a născut în Egipt în oraşul Alexandria. Acest oraş era renumit pentru numeroşii săi mucenici şi mărturisitori: de la sfântul Evanghelist Marcu, Întâiul Mucenic al Alexandriei( 25 aprilie), până la Sf Atanasie cel Mare( 18 ianuarie şi 2 mai), stâlp şi mărturisitor al ortodoxiei.
Din nefericire, scrierile istorice nu ne arată informaţii precise despre viaţa şi faptele Sf Teodor, dar Biserica lui Hristos a păstrat numele sfinţitului mucenic în pomelnicele sale mereu.
Un înflăcărat propovăduitor, puternic în cuvânt şi în activitatea bisericii, Episcopul Teodor a stârnit o vrajbă plină de ură în păgânii nemiloşi din Alexandria, cărora nu le plăceau propovăduirea sa. În timpul unei predici ei l-au înconjurat şi l-au prins pe sfânt. L-au bătut şi l-au batjocorit, însă el nu s-a opus. Ei i-au pus o coroană de spini pe cap şi l-au condus prin oraş.
Apoi ei l-au dus pe un ţărm şi l-au aruncat de pe o stâncă în mare, dar vântul şi valurile l-au adus înapoi pe uscat. Păgânii uimiţi l-au adus pe Sf Teodor la prefectul oraşului, care a poruncit să fie supus la chinuri aspre. Nici un cuvânt nu se auzea în timpul supliciului de la mărturisitorul chinuit, cu excepţia rugăciunii sale către Domnul. Apoi sfântul mucenic a fost trimis la soldaţii romani şi executat la fel ca Apostolul Pavel, i s-a tăiat capul cu sabia.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu